Зима во Англија | Winter in England

Гостински пост на Ерина 

Мислев дека знам што значи да се облекуваш во слоеви…и потоа се преселив во Англија. Кога е зима во источниот средишен дел на Велика Британија (the East Midlands), мала е опасноста од снегови и големи студови. Но, дува. Многу дува и често дува. Затоа облекувањето мора пред се’ да се прилагоди према трите годишни времиња кои се менуваат во текот на денот (три, бидејќи да бидеме реални, лето како што ние го познаваме, тука го нема). Затоа слоевитост is the way to go. Почнувајќи од задолжителните тенки хулахопки под фармерки (кои додека бев во Скопје беа резервирани за кога температурата ќе паднеше под -10степени), па се’ до блузите со кратки ракави, под кошулата, под џемперот и завршувајќи со капата која е задолжителна ако сакаш да имаш било што што ќе наликува на фризура во текот на денот.

image

Шал е задолжителен, а јакна без капуљача не врши работа, so choose wisely. Што се однесува до ташни, што поголема, тоа подобро- сепак треба да собере и чадор, може и кабаница а богме и очила за сонце. Ракавици не се неопходни, доколку не планираш да носиш нешто во рака. Чизми се неизбежни. Едни за тежок дожд и уште едни за нормални денови кога проврнува само. Патиките фаќаат прашина до кај мај некаде.

image

Впрочем, се’ што набројав до сега личи како да опишувам нормални зимски услови. Ама тука се менува се. Во рок од половина час, времето од врнежливо  и ветровито (и исклучително ладно), се отвора и во следните неколку часа станува права пролет. Тука помага големата ташна што ја спомнав, бидејќи и капата, и шалот, и необавезните ракавици се ставаат во неа и се вадат очилата за сонце за да се ужива во времето. Но, бидејќи многу брзо се стемнува, се’ она што беше напикано во ташната ќе затреба пак…наскоро.

image

image

image

image

image

image

image

image

I thought that I knew what meant to dress in layers…then I moved to England. During the wintertime in the East Midlands of the UK, you shouldn’t fear snow or severely cold weather. But it’s windy. A lot. Thus one has to adjust their wardrobe to the three seasons which change within one day (I say three, because, let’s be real, summer as we know it does not exist here). This is why layering is the way to go. Beginning with the mandatory nylon tights under your jeans (something which was reserved for temperatures under -10 degrees for me in Skopje), then going on to the T-shirt, under the shirt, under the sweater and ending up with a hat/beanie, which is also mandatory if one wishes to have anything resembling a hairstyle at the end of the day.

You can’t go out without a scarf, and a jacket without a hood is no jacket at all, so choose wisely. When it comes to purses-the bigger, the better. It should be able to hold an umbrella maybe even a waterproof poncho, and of course some sunglasses.  Gloves are not necessary, unless you plan on carrying something in your hands. Boots are inevitable. One pair for heavy rain, another for when it drizzles. Put the sneakers away until May.

To be fair, everything I have mentioned so far looks like a description of typical winter weather. But this is where it all changes. Within a half an hour the weather changes from rain and wind (and cold), to a spring-like sunny day. Here is where the big purse I mentioned comes handy, because you just stuff your hat, the scarf, the unnecessary gloves in it and you take out the sunglasses and enjoy the weather. Still, because it gets dark really soon, all those things you just stuffed in your purse will be needed again…very soon.

** Photos by Erina, http://nikeen.co.uk/blog/nottingham-street-style-cool-urban-and-ecelectic/ and http://www.look.co.uk/look-what-im-wearing-street-style-fashion/look/2012-06-01-1538/nottingham-street-style-lydia-smith

Facebook CommentYou may also like