Росица Мршиќ | Rosica Mrshik FWSK AW 2013/2014

Росица Мршиќ вчера го затвори осмото издание на Моден Викенд Скопје во Музејот на град Скопје каде во ограничен простор со малку публика ја претстави својата најнова колекција во облик на перформанс. Моделите полека дефилираа по две нивоа на скали и си ги заменуваа местата, оставајќи нè да ги забележуваме нитките кои го спојуваа секој нареден модел со претходниот.

Напластените карнери и големите јаки кои веќе се препознатлив стил на Росица беа забележливи и низ оваа колекција чија структура на женственост е инспирирана од 50-те, со строги геометриски завршетоци инспирирани од модата на 60-те години. Интересните текстилни шеширчиња, дезенираните хулахопки и јаката шминка која надополнуваше боја од некој од другите детали (макар и дното на чевлите) беа она што оваа колекција ја направија специфична и уште поинтересна.

English translation at the end of the post.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Rosica Mrshik closed the 8th edition of the Fashion Weekend Skopje yesterday in the Museum of Skopje where in a limited space with a small amount of audience she presented her latest line in a shape of a performance. The models slowly walked on two levels of stairs and switched their positions, leaving us alert about noticing the small strings of connection between a design and the following one.

The layered pleated and large collars that are already a remarkable style of Rosica were also noticed throughout this line whose femininity structure was inspired by the 50s, with strong geometrical additions inspired by the 60s fashion. The interesting textile hats, patterned tights and strong make up that fit some of the other details (even the shoes’ soles) were the small touch-ups that made this an even more interesting and specific line.

Facebook CommentYou may also like