10 години НаТочак! | 10 years OnBike!

Вчера се одржа 90-та скопска критична маса и воедно одбележување на 10 годишнината од постоењето на граѓанската иницијатива НаТочак која го промовира велосипедот како рамноправно превозно средство на моторните возила во сообраќајот.

Атмосферата беше како и секогаш весела, надополнета со многу нови учесници кои воопшто не беа ни родени пред 10 години кога прв пат возевме заедно :) Завршивме во МКЦ каде го видовме и новиот вело-паркинг поставен на местото на неколку паркинг места за автомобили, кој наеднаш се пополни кога пристигнавме. DJ Flooder направи супер журка, а 10 годишнината покрај собирањето беше одбележана и во фоајето на кино Фросина во кое беа изложени сите досегашни 90 промотивни постери на извозените критични маси, додека во самото кино беа прикажувани видеа од досегашните возења.

Драги НаТочак, ви благодариме за вашиот труд, за упорноста и за уште едно разубавување на Скопје! Да се множат! <3

English translation available at the end of the post.

Yesterday we had the pleasure to be a part of the 90th critical mass in Skopje, as well as the 10th anniversary of the citizen initiative OnBike, which promotes bikes as an equal participant to the motor vehicles in traffic.

As usual, the atmosphere was great, cheerful, and filled with a lot of new participants who weren’t even born 10 years ago when the first critical mass happened :) The ride ended in MKC where we were introduced to the new bike-parking and really loved the view of it completely filling in. DJ Flooder threw a great party, and the anniversary was marked with an exhibition of all the 90 critical mass posters, as well as videos which were played in cinema Frosina.

Dear OnBike, thank your effort, your persistence and another great day of making Skopje a better place to live in. To many more! <3

Facebook CommentYou may also like