Стефанија Насеска | Stefanija Naseska FWSK AW 2013/2014

Стилот на Стефанија Насеска во кој елегантните кроеви ги разигрува со интересни детали, повторно беше одлично отсликан во нејзината најнова колекција.

Во класични кроеви на палта со правоаголни цик-цак преклопи, прави фустани и сукњи со А линија видовме мешавина на црни, бели, црвени и жолти бои искомбинирани со интересни карирани и леопардски принтови, надополнети со безбол ракави од истуткана кожа и двојни ленти на ракавите во стилот на рагби дресовите.

Специфичниот детал на оваа колекција беа и волнените топчиња инспирирани од традиционалните таписерии кои се најдоа дури и на проѕирен мантил за дожд. Во истиот стил, беше испишан и дел од познатиот поднаслов на Мисирков – „Шчо напраифме“ алудирајќи на состојбата на македонската мода.

Токму заради спортските детали кои се моментален тренд во уличната мода, многу парчиња од оваа колекција можеме да ги замислиме и како ние ги носиме по нашите улици, особено блузоните! :)

English translation at the end of the post.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

The style of Stefanija Naseska that combines the elegant lines with interesting details was again pictured in her newest collection.

With classic tailoring of coats with squared zig-zag overlapping, straight dresses and A-line skirts we saw a mixture of black, white, red and yellow combined with interesting plaid and leopard prints, complemented with crumpled leather baseball sleeves or double line sleeves inspired by the American football jerseys.

The specific detail of this line were the wool balls inspired by the traditional tapestries that even got a place in a transparent rain coat. In the same style, a part of the well-known subtitle of the Macedonian philologist, historian and teacher Krste Petkov – Misirkov “What have we done” (archaically) that was used as a critique to the current state of the Macedonian fashion.

Right because of the sports-inspired details that are the current trend in the street fashion, we can imagine wearing many of these pieces on our streets, especially the sweatshirts! :)

Facebook CommentYou may also like