#ЕлкаМк по трет пат | The third #ElkaMk

Skopje Casual се роди и си порасна со огромна поддршка од македонската Твитер заедница. Уште од самиот старт, дружбата со твитеџиите ни беше секогаш голема радост, а особено сме среќни кога се среќаваме за толку убава цел како #елкамк.

#елкамк (креирањето на елка од пластични шишиња) кај нас се случува веќе традиционален трети пат. Процесот на креирањето на елката е следен: се собираат пластични шишиња на различни пунктови во Скопје, се сортираат, се редат и потоа се „нижат на елката“. Идејата зад #елкамк е (покрај многу супер дружба) собраните пластични шишиња да се продадат (фала Пакомак!) а потоа добиените средства да се дадат во хуманитарни цели :)

Денешната трета #елкамк дефинитивно имаше најекстремни услови за изработка :) 30тина ентузијасти и покрај студот, ветерот и мнооогу снег денес во Паркот на Франкофонијата поминаа 4 часа сецкајќи, врзувајќи и китејќи, за на крај на денот првиот снег да си го прославиме со нова елка :)

Погледнете еден дел од процесот на изработка и шетнете до Парк на Франкофонија за да ја погледнете #елкамк :)

English translation at the end of the post.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Skopje Casual “grew up” with a huge support from the Macedonian Twitter community. From the very start, we loved all the time we spent with the Twitter guys and girls, and we’re especially happy to see them when we gather for such a great occasion as #elkamk.

#elkamk (building a Christmas tree from plastic bottles) is a small tradition of three years. The process of creating the tree includes: gathering bottles on different locations in Skopje, sorting of the bottles, and their placement on the tree. The idea behind #elkamk (besides the great time while making it) is to sell the plastic bottles from the tree (thank you Pakomak!) and use the money for a good cause :)

Today we had the most extreme conditions for making #elkamk from all 3 years. Around thirty enthusiasts gathered in the Park of Francophony and spent more than 4 hours cutting, tying, organizing, so that at the end of the day we could celebrate the arrival of the first snow with a new Christmas tree :)

Take a small glance at the “making of”, or stop by at the Park to see #elkamk in person :)

Facebook CommentYou may also like