Lidiya Georgieva AW14/15 @ FWSK

Затворањето на четвртиот ден на Модниот викенд ѝ беше доделено на Лидија Георгиева со најновата колекција “The colonial spices collection”.

Колекцијата е инспирирана од аромите на егзотичните зачини како симбол на мешањето на културите помеѓу Европа и Истокот, „зачинета“ и со доза шмек од модата од 20-те години и малку рокенрол, како што самата вели, а ние веќе јасно го препознаваме нејзниот стил проткаен низ многуте детали на кои е посветено огромно внимание. Всушност, посветеноста на деталите ја забележавме и утрото кога случајно присуствувавме на пробата на балерините кои со интересна кореографија соодветна на темата ја отворија нејзината ревија.

Сепак, во наш стил, фаворити ни се сукњата со реси со индијански шмек и белото фустанче кое ја отвори ревијата :)

Колекцијата исто така беше претставена на Белградската модна недела на 23 октомври како дел од проектот „Зона 45“ за размена на дизајнери од регионот.

English translation at the end of the post.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

The 4th day of the Fashion Weekend Skopje was closed by Lidiya Georgieva and her newest “The colonial spices collection”.

The collection was inspired by the aromas of the exotic spices as a symbol of the mixture between Europe and the East “spiced up” with a dose of 20s fashion and a bit of rock-and-roll, as she announces.  We easily recognized her firmly developed style – woven details that she obviously pays a lot of attention to. Actually, we noticed her dedication to details the same morning when we were present (accidentally :) at the ballet rehearsal (beautiful ballerinas opened the show with an interesting choreography appropriate to the theme of the collection :)

Staying true to our style, we still prefer the fringed skirt with an “Indian” touch and the white dress that opened the show :)

The collection was also presented on Belgrade Fashion Week on the 23rd of October as a part of the project “Zone 45” for the exchange of  regional designers.

Facebook CommentYou may also like